Resa till Bilbao

Bilbao är något av ett nav för motorvägar, järnvägar och en färjelinje. Staden har en väl utbyggd och utmärkt fungerande kollektivtrafik, av många ansedd som den bästa i hela Spanien.

Flyg

Den moderna flygplatsen Aeropuerto Bilbao ligger 12 km nordväst om staden och kallas ibland för smeknamnet ”La Paloma”. Flygplatsen är ritad av arkitekten Santiago Calatrava. Från luften liknar den formen hos en fågel. Ett 20-tal flygbolag har linjer här; Brussels Airlines, Lufthansa, Air France, Air Berlin, Ryanair, EasyJet och flera andra flygbolag. Du kan också flyga med Ryanair till närliggande Santander.

Taxi till centrala Bilbao från flygplatsen kostar €25-30. Bussbolaget Bizkaibus erbjuder transfer från huvudterminalen in till stan. Håll utkik efter en gul buss med blå ränder, linje A3247. Bussen stannar vid Plaza Moyua, Gran Vía och Termibús, det sistnämnda en bussterminal som ansluter till Metro Bilbao samt tåglinjer med EuskoTren och Renfe. Omgivningarna kring Bilbao passar utmärkt att utforska med hyrbil. Dessutom är det relativt prisvärt att hyra bil, speciellt under lågsäsong.

l'intérieur de l'aéroport de Bilbao, photo dalbera

Tåg

Det finns tre järnvägsstationer i Bilbao; Abando, Atxuri och La Concordia. På dessa stationer är olika tågbolag verksamma; Renfe, EuskoTren och FEVE. Från Abandostationen erbjuder Renfe intercitytåg till Madrid, Barcelona och Vigo (Galicien). EuskoTren driver en tåglinje mellan Atxuri i Bilbao och San Sebastián. FEVE i sin tur finns på La Concordia-stationen och kör regionaltåg till Santander och Leon. Det är en långsam resa med stopp i varje liten stad som tåget passerar genom men samtidigt en chans att under tre timmar uppleva en fantastisk utsikt över kusten. Från Santander kan du fortsätta till Oviedo (Asturien) och La Coruña (Galicien).

Trainstation Bilbao, photo jerry john

Båt

P&O European Ferries seglar mellan Bilbao och Portsmouth i Storbritannien. Det är bäst att boka tidigt, eftersom färjan ofta är fullbokad under sommaren.

Tunnelbana

Bilbaos tunnelbana Metro Bilbao ritades av Sir Norman Foster, en av de mest hyllade och innovativa arkitekterna i modern tid. Metron har fått tydlig en arkitektonisk prägling på både insidan av tunnelbanan och på alla ingångar till stationerna.

Plaza en Bilbao, photo Samuel Negredo

Väderprognos

Idag 30 Jan 31 Jan 1 Feb
10/6 °C
12/8 °C
14/9 °C
12/6 °C

Rekommenderade hotell

Colón de Larreategui, 9, 48001 Bilbao

Ercilla, 37-38, 48011 Bilbao

Obispo Orueta, 2-4, 48009 Bilbao